Hírek, események, programok - 2020-2021

(2015-2019)

2021

– Közmeghallgatás

A közmeghallgatás helyszíne: Heinek Ottó Közösségi Ház nagyterme
(Szekszárd, Hrabovszky utca 10.)

video
– Német Nemzetiségi Önkormányzatok találkozója – Szekszárd
(Tolnatáj Televízió - UngarnDeutsche)

A települési német nemzetiségi önkormányzatok találkozója a Tolna Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzat támogatásával valósulhatott meg.

Köszönet nyilvánítás

A Szekszárdi Német Nemzetiségi Egyesület köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik a 2019 évi SZJA 1 %-át részükre felajánlották. A beérkezett összeg: 62664 Ft, amit óvodások és iskolások kézműves foglalkozásához használt fel az egyesület.

cikk
– Mi mindig is kapcsolatokat építettünk… (Szekszárdi Vasárnap)

A Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést vehette át Dr. Józan-Jilling Mihály, a Tolna Megyei Balassa János Kórház belgyógyász-kardiológusa, a Tolna Megyei Német Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségének elnöke.


2020

Farkas Pálné és Simon Attiláné
– Húsz évig volt vezető az Év Pedagógusa (TEOL.HU)

Az Év Pedagógusa címet vette át Simon Attiláné volt óvodavezető a szekszárdi Wunderland óvodában csütörtökön délután.

Simon Attiláné 1997 óta dolgozik az óvodában. 1999-től húsz évig tevékenykedett óvodavezetőként. 2005 óta a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat az óvoda fenntartója.

cikk
– Könyvadomány (Szekszárdi Vasárnap)

„A könyvnélküli élet olyan, mint a gyermekkor mese nélkül, mint a szerelem nélküli ifjúság, mint a béke nélküli öregség” – Carl Peter Fröhling német filozófus idézetét választotta ...

– Kétezer német nyelvű könyvet kaptak a szekszárdi gyerekek (Rádió Antritt)

Német nyelvű könyvadományt kaptak szekszárdi oktatási intézmények, tájékoztatott kedden szerkesztőségünknek megküldött közleményében Farkas Pálné, a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Kitüntetés
– Kitüntetés

A Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat a 2020. évi nívódíját Dr. Józan-Jilling Mihály Úr részére adományozza, aki az elmúlt több mint 26 évben végzett önzetlen, áldozatos és professzionális munkájával a szekszárdi németség számára nem csak városunkban, megyénkben, hanem országosan és az országhatáron túl is ismertséget, elismertséget hozott.

Tolnai Népújság (2020.08.29.) - Neue Zeitung (36/2020) - Zentrum.hu (2020.09.03.) - Videófelvétel (2:29:40-től)
Ritter Imre
– Tanulmányi ösztöndíj (hirado.hu)

A nemzetiségi pedagógusok utánpótlásának képzését támogatják
Ritter Imre, német nemzetiségi országgyűlési képviselő

Kapelle
– Vigadalom volt a szekszárdi német házban (YouTube, Tolnatáj TV)

Vigadalom volt a szekszárdi német házban. Természetesen a jókedv fokozó est csak része volt egy sokkal komolyabb programnak, melyben a jövő terveinek kidolgozását készítették elő a társszervezetek bevonásával.

Meghívó
Einladung
– Települési nemzetiségi önkörmányzatok találkozója (YouTube, Tolnatáj TV)

A Szekszárdi Német Nemzetiségi Egyesület és a Nemzetiségi Önkormányzat közös találkozóján új kezdeményezés vette kezdetét. A jövő terveinek kialakításához a társszervezetek közreműködését, tapasztalatait is figyelembe veszik.

Meghívó - Rádióriport
Publikum
– Sikeresen zárult a 3. köznevelési intézményfenntartó német nemzetiségi önkormányzatok és intézményvezetők részére szervezett szakmai nap (zentrum.hu)

Harmadjára rendezett szakmai napot a köznevelési intézményfenntartó német nemzetiségi önkormányzatok és az intézmények vezetői részére a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata. Az éves konferencia célja, hogy fórumot biztosítson az érintett önkormányzati és intézményvezetőknek egymás megismerésére, valamint, hogy szakemberek bevonásával gyakorlati segítséget nyújtson a felmerülő problémák megoldásában.

A támogatás átvétele
– Több mint egymilliárd forintot kaptak a nemzetiségi iskolák (zentrum.hu)

A Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat 2019. novemberében pályázatot nyújtott be a Miniszter­elnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárságához "A Wunderland Kindergarten a Szekszárdi Német nemzetiségi Önkormányzat Óvodája felújítási, állagmegóvási munkála­tainak és a nevelé­si feladatok ellátását segítő tárgyi eszközök beszerzésének támogatása" címmel. A Szekszárdi Német Nemzeti­ségi Önkormányzat pályázata 15 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.

Oklevél